Grillad färskpotatis med allioli

ingredienser

Grillad färskpotatis är gott i sig självt och passar det mesta.

Allioli är den spanska vitlökssåsen med rötter i Katalonien.

Såsen utgör en mycket viktig del i den katalanska matkulturen.

Pimentón de la vera är ett rökt paprikapulver från västra Spanien och i det här fallet kompletterar den smaken i vanlig allioli väldigt bra.

portioner4
1 kg färskpotatis, välskrubbad
olivolja
salt
1 äggula
1 msk rödvinsvinäger (eller sherry)
2 klyftor vitlök
salt (efter smak)
svartpeppar, nymald efter smak
2 tsk pimentón de la vera picante
1 dl jungfru olivolja, mild eller fruktig
1 dl solrosolja

Gör så här
Potatis
Vänd runt potatisarna i ytterst lite olja, fördela salt jämt över.
Låt kol brinna ner till en askgrå glödbädd.
Stäm av värmen, som ska vara medelstark.
Grilla potatisarna på gallret över direkt glödvärme, beräkna 6-10 minuter beroende på storlek

Allioli
Vispa ihop äggulan med sherryvinägern.
Pressa ner vitlöksklyftorna och tillsätt salt, svartpeppar, och pimentón.
Tillsätt sedan oliv- och solrosoljan i en tunn stråle samtidigt som du vispar kraftigt.
Alliolin ska vara silkeslen och tjock i konsistensen.
Servera tillsammans med den grillade potatisen.

Etiketter: